Trang Thien Lê og Mads van Deurs

Lê Trang ApS  
www.letrang.dk/tofu

Diplom modtaget: 
2021

Tofu fremstilles af sojabønner ved en proces, der ligner ostefremstilling, og er en af de mest almindelige fødevarer i Fjernøsten, hvor det er en vigtig vegetarisk/vegansk hovedkilde til protein. Der findes mange forskellige varianter, som adskiller sig især ved tekstur og fasthed. Desuden findes der både fermenterede og røgede udgaver, ligesom der ofte tilsættes forskellige krydderier.

Indtil for nylig kunne man i Danmark kun få importeret tofu og da af meget svingende gastronomisk kvalitet. Det lille danske firma Lê Trang bragte i 2019 den første, dansk- producerede tofu på markedet. Lê Trangs tofu fremstilles i øjeblikket af økologiske sojabønner fra Italien ved hjælp af traditionelle vietnamesiske teknikker. Der er planer om fremover også at bruge sojabønner dyrket i Danmark.

Bælgfrugter og bælgfrugtprodukter vil blive en af de bærende elementer i den grønne og bæredygtige omstilling af vores fødevaresystemer for at erstatte dele af kostens indhold af animalsk protein. Det er derfor vigtigt, at der kommer flere bælgfrugtprodukter på markedet, og at disse har en sådan gastronomisk kvalitet og velsmag, at de vil blive efterspurgt og spist. 
Det karakteristiske ved Lê Trangs produkter er, at de har en frisk bønnesmag, en finkornet og blød, men ikke for silkeblød tekstur, og en skærefasthed, der gør tofuen anvendelig både rå, marineret i salater eller stegt til varme retter.

Lê Trangs tofu findes i fire varianter: Naturel, med Citrongræs og Chili, med Sukkertang og Naturel-røget.

Lê Trang’s tofu kan fås f.eks. hos IRMA, coop.dk, Banegården Gårdbutik (Kbh.), Aarstiderne samt på forskellige streetfood-markeder/food trucks.